utorok 1. februára 2011

COLT´S FIREARMS.CO

   Samuel Colt bol zvláštnou kombináciou vynálezcu, komedianta a podnikateľa. Aby získal kapitál potrebný na rozbehnutie jeho výkresových predstáv, cestoval ako zabávač po USA a demonštroval na ľuďoch účinky rajského plynu (laughing gas).
 

   Colt vedel, že jeho najdôležitejším zákazníkom je Americká Armáda. Jeho ponuku na vyzbrojenie vojakov malými ručnými streľnými zbraňami odmietla.
   Po neúspechu obišiel celú veľkú štátnu chobotnicu a išiel priamo za tým, kto bol jeho ozajstný zákazník. Boli to obyčajní vojaci, ktorí bojovali na Floride proti SemiolomVojaci si za vlastné peniaze kupovali do svojej výzbroje Coltov prvý Revolver - Patterson (1836). Po tomto malom úspechu sa Colt dostal znova do problémov. Začal sa venovať podmorským detonátorom - vtedajším mínam.

       V roku 1847 Texaskí Rangeri a kapitán Samuel Walker (zadovážil si prvý revolver z bojov proti Semiolom) si objednali 1000 kusov Coltovho Revolveru pre Americko-Mexickú vojnu - Walker Colt.



   Správa, že Coltov revolver pobije naraz 5 mužov sa rýchlo rozšírila. V Hartforde v štáte Connecticut si Colt  vybudoval vlastnú továreň - Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing CompanyNasledoval model Colt Dragoon
   V tom čase sa prebiehalo veľké sťahovanie na západ USA, prevažne do Californie - rozpútala sa zlatá Californská horúčka. V roku 1848 v Californii vládol maximálny chaos - zlatokopovia sa na políciu nemohli spoliehať. Preto si vlastnú obranu museli zabezpečovať sami. Coltov nový model Dragoon presne vyhovoval požiadavkám o krátkej (účinnej) a praktickej zbrani pre vlastnú obranu. v rokoch 1847-1860 sa vyrobilo 22 tisíc kusov revolveru Colt Dragoon.

   Samuel Colt pozorne sledoval spoločensko-politické dianie doma. Videl hroziacu občiansku vojnu. Továreň pracovala nepretržite a vyrábala veľké zásoby svojich revolverov. Po vypuknutí vojny(1861-1865) sa Colt rozhodol dodávať svoju zbraň SEVERU - Únii. Jeho revolveri mali taký úspech, že na Juhu (Konfederácia) začali vznikať fabriky, ktoré kopírovali každý Coltov model.

   Jedným z marketingových ťahov Samuela Colta boli zdobené revolveri. Obdarovával nimi známe osobnosti, bohatých ľudí či významných politikov. Boli zdobené najlepšími rytcami z USA. Každý majiteľ takéhoto pokladu si svoj revolver vystavil ako relikviu, alebo ho nosil pri sebe ako krásny šperk. Vďaka zdobeným revolverom a legendám z bojísk sa okolo značky Colt šírila mágia. Každý majiteľ bol na svoj revolver patrične hrdý.


   Samuel Colt
 zomrel po vypuknutí vojny ako 48-ročný. Prepracoval sa k smrti a dopomohol mu k tomu aj syfilis. Po jeho smrti továreň vyhorela. Jeho manželka nechala znovu vybudovať továreň, ktorá sa mala na tú starú podobať, ale mala byť modernejšia. Stará Coltova továreň vo svojich časoch vyrobila 200 tisíc revolverov.   
   Samuel Colt bol vlastne Henrym Fordom svojej doby. Zaviedol špecializáciu vo výrobe. Zamestnanec vyučený na leštenie leštil súčiastky, montážnik skladal diely (Colt dospel vývojom z 37 jednotlivých častí revolveru iba na sedem) a napríklad taký kontrolór už iba kontroloval kvalitu zbrane.

Manželka Elizabeth Colt viedla fabriku po jeho smrti.
  
  Zamestnanci Coltovej fabriky mali k dispozícii aj svoje rekreačné zariadenia (nie veľmi luxusné, ale mali). Mali aj svoju firemnú kapelu. Hovorí sa, že zamestanec nastúpil do Coltovej továrne v 17-tich rokoch a robil niekedy až do 65 rokov.

(inšpirácia: HISTORY CHANEL)  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára