piatok 25. februára 2011

Jiří Fuchs - tristný problém relativizmu / Samovražda filozofie

Veľmi dobrý článok v .týždni o modrenej filozofii (odporúčam prečítať viacej krát) a sympatický Jiří Fuchs, ako filizof-kritik relativizmu a postmoderných filozofických žvástov, ako sú tieto: V. Bělohradský

Toto je ukážka z výborného textu Samovražda filozofie:
"Dnes možno len ťažko uveriť, že by nejaký filozofický výrok nebol politicky zapletený do rôznych sociálnych súvislostí, ako sú rasa, trieda, pohlavie a podobne. Všetky výroky sa pokladajú v podstate za politické vrátane výrokov, ktoré sa až doteraz vždy brali za natoľko všeobecné, že boli prijímané ako výsledky objektívneho hľadania pravdy: metafyzika bola medzi nimi. Byť v dnešnej dobe filozofom, intelektuálom, vzdelancom, študentom, komentátorom spoločnosti, histórie a literatúry zväčša znamená, že jednou z hlavných úloh je odhaliť skryté konanie spisovateľov a filozofov, a to odkrytím mocenských štruktúr, ktoré sa z ich abstraktnej argumentácie vynárajú, a pomenovaním tých štruktúr názvami, ktoré sme si všetci tak dobre osvojili: eurocentrizmus, logocentrizmus, rasizmus, homofóbia, exklúzia, diskriminácia, dominancia mužov, imperializmus, kolonializmus a podobne.
....
Dôsledky sú pre filozofiu katastrofické. Túto zmenu najlepšie vystihol Richard Rorty. V svojom dobre známom diele zastáva názor, že filozofiu nahradila demokracia; lepšie povedané, dnes má demokracia zoči-voči filozofii prednosť. Znamená to, že v dnešnej dobe už nefilozofujeme; vyjednávame. Demokratické vyjednávanie prebieha vždy medzi rovnocennými stranami. Riešenie, ktorého sa vyjednávaním dosiahne, sa nevzťahuje na pravdu, pretože dosiahnutie pravdy už nie je filozofovým cieľom, rovnako ako nie je a nikdy nebolo cieľom politika. Cieľ oboch je totiž úspešná spolupráca zainteresovaných strán. Klasická filozofia, hierarchická a orientovaná na pravdu, spochybňovala či uznávala pravidlá jednej skupiny voči pravidlám ostatných; moderná demokratická filozofia dáva každej strane možnosť prispieť k vytvoreniu pravidiel spolupráce a žiadny názor pritom neuprednostňuje. "

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára